Monday, October 5, 2015

ROTI JALA

kredit to : Puan Intan Shafinaz Che Hasan ~ FB : Intan Shafinaz 

Sedikit tips untuk kekalkan kelembutan dan kesedapan roti jala.. hahahaa..semua org tau buat roti jala.. tapi rasanya pasti berbeza walaupun guna bahan dan ramuan yang sama...

Bahan-bahan :
800gm tepong gandum sebaiknya Cap Sauh
3 biji telur
Secubit garam
sediakan air secukupnya.



Cara-cara:
Blend semua bahan tadi. Kelikatannya bergantung.. Kalau tak pasti mesti cuba jala sikit atas kuali.. baru taulah likat sangat atau ceroi sangat bater tu.. try n error ok

Tips :
Tips ini lah paling penting paling hebat pernah Intan dapat dari Maksiah the great caterer.. Beliau dah bersara dan Intan belajar buat roti jala dari mkcik ni.  Beliau tak guna sukatan.. 4 taun lepas Intan bawa sekilo tepung, telur dll p umah makcik dan blajaq buat sampai terror. .hahahaahaha...tq mak siah. Ilmu makcik intan spread kan pagi ni..moga ada keberkatan pada makcik yang baik hati..

Masa jalaan atas kuali.. percik2kan minyak sapi jenama GBB yang dah dicampurkan dengan sikit minyak masak.. lebihkan minyak sapi...gunakn helaian pandan...
So akan terhasil lah roti jala yang sangat lembut dan mampu tahan kelembutannya sampai ke malam..



 Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment