Monday, October 12, 2015

PUDING ROTI SOS KASTAD



Bahan-bahan Puding
10 keping roti seeloknya Gardenia
2 tin susu cair
4 biji telur
4 sb gula
1 sk esen vanila
2 sb Marjerin, saya gunakan Planta
Kismis, badam cincang atau apa saja untuk hiasan, ikut citarasa

Cara-cara
1. Panaskan Oven terlebih dahulu. 
2. Koyakkan roti dan susun di dalam bekas yangs esuai untuk dibakar.
3. Tuangkan susu di atas roti tersebut, Pastikan semua permukaan roti kena susu tersebut. Biar seketika.
4. Blend telur, gula, esen vanila dan Planta dan tuangkan di atas roti tadi. Tuang ke semua permukaan roti.
5. Tabur kismis atau apa saja untuk hiasan.
6. Bakar menggunakan suhu 220 darjah celsius atau selama 30-40 minit.


Bahan-bahan Sos Kastad
2 cawan susu Low Fat
2 sb gula
1 sk esen vanila
1 sb tepung kastad

Cara-cara
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Kacau perlahan-lahan menggunakan api yang slow. Kacau sehingga sedikit kepekatan. Tutup air biar dan sejukkan.
2. Setelah puding masak, potong sekeping dan tuang sedikit sos atas permukaan puding tersebut.

Resepi asal dapat dari sahabat : Pn. Intan Shafinaz, tapi saya dah olah sebab dah buat banyak kali, kita tokok tambahkan dan tukar bahan hehehehe


SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment