Mee kuning
Fish ball & fish cake (jika suka)
Tahu kering
Daun bawang [hiasan]
Cili merah [hiasan]
Taugeh
Kacang panjang
Bahan-bahan kuah
2 bungkus rempah kari + 2 labu bawang besar + 3 ulas bawang putuh [mesin]
4 serangkai untuk menumis - bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkik dan buah pelaga
kerang direbus [kuantiti ikut suka]
segenggang ikan bilis + 5 batang serai [dimesin dan tapis untuk ambil airnya]
Santan
Air asam jawa + garam + minyak masak
Cara-caranya :
1. Panaskan minyak, tumis 4 serangkai hingga wangi.
2. Masukkan rempah yang telah dimesin tadi. Kacau hingga sebati dan tambah air. biarkan seketika.
3. Masukkan ayam dan kerang biarkan seketika hingga naik minyak.
4. Masukkan air tapisan serai & ikan bilis tadi. kemudian masukkan santan. Masukkan tauhu kering yang dipotong 4.
5. Tambahkan air asam jawa serta garam mengikut citarasa sendiri.
6. Masukkan santan, kacau sedikit dan biarkan sehingga mendidih.
Sediakan bahan mee pula.
7. Celurkan mee dan toskan.
8. Potong kecil-kecil fiss ball, fish cake dan celurkan dan kemudian ditoskan.
9. Taugeh & kacang yang telah dipotong pun dicelurkan dan kemudian ditoskan.
10. Boleh dihidangkan
Resepi dari arwah Ibu Saudara - Allahyarhamah Pn Azmah Taib
No comments:
Post a Comment